Transicions

Des de fa uns dies el canvi està latent a la natura. S’observa en la tonalitat de la llum, com ha perdut aquella brillantor de l’estiu per donar pas a un cert tamís; la sortida i la posta de sol s’envermelleix; les orenetes i els abellerols es reuneixen al cel indicant-nos que estan a punt de marxar a latituds més càlides; els contrasts de temperatures entre el dia i la nit es fan més que palesos i, és innegable, que el dia s’escurça per deixar, una mica més de protagonisme, a la nit.

Sí, la Natura ens parla sobre el canvi d’estació que està a punt d’arribar.

I, per contra, nosaltres vivim aquests canvis com quelcom sobtat. Potser és que estem poc avesats a escoltar els signes que la natura ens transmet, o, si més no, no tenim prou desperta la sensibilitat als cicles naturals.

Des de fa milers d’anys, i basant-se en l’observació, la Medicina Tradicional Xinesa, va establir una cinquena estació que anomenà “l’estiu tardà”. És aquell període comprès entre les acaballes de l’estiu i l’arribada de la tardor, un “temps de transició” que permet l’adaptació d’una estació a l’altra. Més enllà de tenir un inici o un fi a una determinada data, el que realment és significatiu és percebre amb els sentits aquest canvi a la natura. Només així podrem ajustar el nostre comportament a diferents nivells per sintonitzar-nos amb les estacions.

Ara que ens trobem just en aquest moment comparteixo amb vosaltres algunes pautes a mode d’orientació:

  • Ajustar l’alimentació a aquest període transició a base d’incorporar als nostres plats el sabor dolç natural que s’obté de les fruites i verdures, especialment les de color taronja. Igual d’interessant és consumir aliments que ens produeixin un efecte equilibrant, com els cereals i les llegums, i començar a donar una temperatura tèbia als plats.
  • Cuidar especialment la melsa i el budell prim, amb l’alimentació adient, exercicis de consciència corporal i deixar anar les preocupacions, per passar a l’acció.
  • Mantenir el contacte amb la natura, en la mesura del possible fer caminades al bosc, banys al mar i qualsevol exercici físic saludable a l’exterior.
  • Equilibrar l’activitat i la dedicació professional amb el descans i el gaudi.
  • Cuidar el cos a base de tractaments naturals que suposin una posada a punt de l’organisme per preparar-lo per l’arribada de la tardor. Us deixo alguns suggeriments: Depuració o semi-depuració aprofitant “les témpores de tardor“; massatges de drenatge limfàtic per deixar anar toxines; banys aromàtics relaxants per afluixar tensions; tractaments facials amb cosmètica natural biològica per eliminar les cèl·lules mortes i uniformar el to de la pell després de l’excessiva incidència del sol estiuenc.

Percebre, amb consciència plena, que estem en una fase de transició ens facilitarà entrar, de manera harmònica, en la tardor.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *