Moments de benestar

Fa dies que per diferents mitjans m’arriben articles i llibres escrits sobre el moviment HYGGE, que es caracteritza per “el plaer de les petites coses”, “l’art de crear intimitat”, “el confort de l’ànima”, “l’absència de molèsties”, “el plaer de la presència de coses reconfortants”, “unió acollidora”.

Els danesos són mestres en assaborir moments, plaers quotidians que donen sentit a la vida. Ells tenen el seu propi model de felicitat, el hygge, basat especialment en la calidesa i la intimitat emocional. Estan tant interessats en la felicitat que disposen a Copenhague d’un Institut d’Investigació de la Felicitat per estudiar-la, determinar les seves causes i, sobretot, per millorar la qualitat de vida de l’ésser humà.

L’anomenat hygge (es pronuncia hiu-gue; jigue, jig o jiuga, en realitat no es tan important com es digui, perquè és quelcom que es sent) és una actitud vital per la qual cadascú té la capacitat de reconèixer les petites coses que el fan sentir feliç, tracta de buscar-les, gaudir-les, compartir-les amb els demés i agrair-les. Podrien dir que va més enllà del benestar ja que implica un sentiment molt íntim de confort, calor i unió. Si més no, discrepo en part d’aquesta valoració, perquè el benestar és un gran concepte, amb molta entitat i forces accepcions, cadascú li donarà el seu valor i significació que pot anar des d’aspectes materials, de primera necessitat, a sensacions subtils o estats més purs i espirituals.

Aquesta és la màgia dels moments de benestar, són exquisidament personals.

Si més no, tenint en compte que el moviment hygge està adquirint gran protagonisme i difusió aquesta temporada comparteixo amb vosaltres el manifest hygge. Crec que pot ser un punt de partida interessant per reflexionar quins són per cadascú de nosaltres els moments de benestar:

1.- Ambient: Crea un entorn acollidor, disminueix la llum i encén espelmes. Crea zones de llum que donin sensació de calma.

2.- Presència: Practica l’aquí i ara. Desconnecta del mòbil. Que res pertorbi els teus moments únics.

3.- Plaer: No renunciïs a petits capricis, pren un cafè, xocolata, galetes… Endolceixen el teu esperit.

4.- Igualtat: Practica el “nosaltres” davant el “jo”. Comparteix les tasques i el temps de gaudi a la llar.

5.- Gratitud: Accepta i agraeix aquest instant. Pot ser que no hi hagi un moment millor.

6.- Harmonia: Això no és una competició. No busquis sorprendre ni presumir. Mostra’t tal i com ets.

7.- Confort: Posa’t còmode. Desconnecta. Descansa i relaxa’t.

8.- Treva: Fuig de les discussions. Deixa la política per demà.

9.- Comunió: Construeix relacions personals positives. Explica històries i introdueix tradició en el teu grup.

10.- Recer: Aquests és el teu lloc i aquesta és la teva tribu. Aquí trobaràs pau i seguretat.

A partir d’aquí obrim un espai de reflexió: Quins són els teus moments de benestar? Quines petites coses et fan sentir feliç? Creus que assaboreixes els plaers quotidians?

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *