La gestió de les emocions

Aprendre a connectar amb les nostres emocions, identificar-les, reconèixer-les, sentir-les en el cos, escoltar què ens diuen, a on ens porten, ens és de gran ajut per viure d’una manera més conscient i satisfactòria, amb benestar, en sintonia amb les nostres necessitats.

Tenir les emocions molt presents en el dia a dia, ens demana escoltar-les, captar com es mouen en el cos, observar quina vibració, quina energia ens porten, quina sensació corporal ens deixen (tensió, distensió, contracció, expansió, replegament, recolliment…). Sentir l’emoció en el cos és només un moment, després si ens enganxem i li donem un discurs mental, és el que es genera patiment. Això s’aprèn quan es medita i es pren consciència de la no permanència, del canvi constant en el que estem immersos, “res dura cent anys” com dirien les nostres àvies.

Per això és tant enriquidor descobrir com transitar-les, anar d’una a l’altra, deixar-les marxar, acollir-les quan apareixen de nou, acompanyar-les i sostenir-les, compartir-les … és un art que s’aprèn al llarg de la vida. Considero aquest manegar-se amb les emocions una assignatura fonamental en l’escola de la vida. Per això és tant important saber què podem fer amb elles, desenvolupar les nostres habilitats per gestionar-les. D’aquesta manera:

  • Ens evitarem patir innecessàriament.
  • Ens facilitarà el contacte amb nosaltres mateixos (necessitats, desitjos, frustracions) i amb els altres.
  • Ens facilitarà la comunicació amb nosaltres mateixos i amb els altres, a partir de l’expressió verbal i de l’expressió corporal.
  • Ens potenciarà relacions fluides i autèntiques.

Gestionar les emocions comporta obrir un espai i un temps a la reflexió, per observar quan es manifesten, que se sent quan apareixen, com reaccionem, quin impuls ens alliberen, com afecten al nostre estat d’ànim, adonar-nos si respectem les nostres necessitats, si les expressem o les aparquem, com ens relacionem amb les emocions i quins efectes això produeix en els altres.

Entrar en el món de les emocions és ballar a ritmes molt diferents, des del silenci, a l’expressió, des de l’auto observació al compartir.

Les emocions ens ajuden a sentir i a participar plenament en la nostra vida, val la pena agafar-lis el tempo i aprendre a dansar amb elles.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *