Geoteràpia, l’alquímia dels elements

L’argila, el fang, els llims són substàncies naturals que han estat usades des de l’antiguitat per les seves propietats curatives.

Des de la civilització egípcia que va descobrir l’efecte terapèutic del fang per tractar les inflamacions, ferides cutànies i el reuma -la reina Cleòpatra utilitzava el fang per aplicacions cosmètiques-, passant pels grecs que recomanaven l’argila regularment per diferents preparats -Hipòcrates, metge grec considerat el pare de la medicina, feia servir l’argila en en els seus tractaments- fins els romans que la usaven com a remei cicatritzant sobre butllofes, cremades o per mossegades de serps.

Actualment la terra, en les seves diferents modalitats (argila, fang, llims), sola o acompanyada d’additius naturals (aigua de mar, plantes aromàtiques i medicinals, olis essencials…) és molt preuada dins del món de la medicina natural i és un dels components imprescindibles dins de la nostra farmaciola natural.

Per obtenir preparats, sigui cosmètics o terapèutics, cal endinsar-se en el món de l’alquímia dels elements. L’elaboració del preparat requereix combinar la terra junt amb l’aigua i, molt cops deixar que l’aire i el sol aportin les seves qualitats sobre la pell, l’assequin, per obtenir un tractament saludable.

Entre les propietats més remarcables de l’argila destaquen:

 • Antiflamatòria: Adient per aplicar en casos d’inflamacions produïdes per cops o picades.
 • Descongestionant: Actua sobre els òrgans interns (ronyons, fetge, estómac…) aconseguint la seva descongestió i millorant la simptomatologia.
 • Desintoxicant: La seva capacitat d’absorció fa que atregui les toxines acumulades sota la pell. Es fa servir en el món de la cosmètica per netejar les impureses i grassa del cutis.
 • Antisèptica: Actua inhibint el desenvolupament d’elements patògens i els elimina.
 • Cicatritzant: Per la seva capacitat regeneradora de les cèl·lules s’aplica en casos de ferides i llagues.
 • Calmant: Produeix un efecte sedant en l’organisme. Ajuda a afluixar les tensions, aportant una sensació de benestar físic, mental i emocional.

Comparteixo amb vosaltres algunes suggerències de benestar per gaudir dels beneficis i propietats curatives de l’argila:

 • Banys de fang, una experiència lúdica i terapèutica alhora, que podeu vivenciar a l’aire lliure, en el nostre Espai de Benestar “Essència”.
 • Cataplasmes d’argila, per alleugerir i tractar dolors musculars i articulars -contusions, cops, contractures, esquinços, cervicalgia, lumbalgia, ciàtica-; inflamacions digestives, diarrea, dispèpsia, estrenyiment, gastroenteritis; abscessos, cremades, picades d’insectes; afonia, angines, faringitis.
 • Mascaretes facials amb argila verda, un tractament de cosmètica natural per netejar la teva pell, revitalitzar-la i/o per tractar diferents afeccions cutànies (abscessos, acne, èczemes…).
 • Elaborar un desodorant natural amb argila blanca, una mica de bicarbonat i olis essencials amb propietats antibacterianes, que controlen el mal olor, i astringents, que regulen la transpiració.
 • Aprendre més de la mà de Cote Framis amb la lectura del seu llibre “El poder curativo de la arcilla.
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *