El dolor que tensa

Patir dolor muscular, articular o el derivat d’alguna malaltia o accident és una experiència que, qui més que menys, en una o altra ocasió, ha viscut.

Les causes poden ser diverses, a l’igual que la intensitat o la prolongació en el temps.

L’interessant de tot plegat és com abordar-lo per poder travessar aquest estat que va des de la lleugera molèstia fins a arribar a paralitzar la mobilitat en la vida quotidiana.

La percepció del dolor és molt subjectiva, i més enllà d’establir un barem sobre el que és acceptable o no, el que compta és la vivència que té cada persona. I no ens enganyem, el dolor tensa: Ens engarrota, compensem en altres parts del cos i tornem a tensar, ens posa de mal humor, ens irrita i, segons el tipus de caràcter, ens posiciona en la queixa externa o en la introspecció i aïllament.

En els darrers temps hi ha una tendència generalitzada a anestesiar el dolor i d’aquesta manera es perd l’oportunitat d’escoltar el cos i atendre allò que ens vol transmetre. Pot ser un hàbit que tenim arrelat i és poc saludable, una mala higiene postural, un excés de treball, càrregues o preocupacions, l’estrès físic o emocional…. El cert és que el cos parla a través del dolor i maquillar-lo fins a soterrar-lo amb un excés de medicació, no és, ni de bon tros, la millor solució.

L’abordatge del dolor de manera natural també existeix i és una opció a explorar. Consisteix en prendre consciència de la causa d’aquest dolor. Això no treu, perquè és perfectament compatible, en realitzar les exploracions i proves mèdiques que siguin necessàries per obtenir un diagnòstic, si bé a partir d’aquí s’ofereix una infinitat de possibilitats que passen per tècniques corporals que ajuden al cos al retrobar el seu equilibri i òptim funcionament com és el cas de Feldenkrais; sessions d’acupuntura; preparats naturals a base de cataplasmes amb plantes aromàtiques i medicinals o l’aplicació local de preparats aromàtics antiàlgics amb olis essencials anti inflamatoris i calmats, o bé, rebre diferents tipus de massatges terapèutics. En aquest darrer cas, de la manera que jo ofereixo els massatges, el que s’aconsegueix és augmentar el rang de mobilitat a partir de l’activació de la circulació sanguínia a la zona afectada, mimar els teixits amb un tacte conscient, relaxar la musculatura i l’estat emocional amb l’ús de l’aromateràpia.

El dolor del cos, si s’acompanya d’una manera natural, obre la porta a la consciència corporal i pot conduir a experimentar la relaxació i el benestar. Només cal atrevir-se a experimentar-ho.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *