Bruixes, dones medicina, d’avui i de sempre

Les bruixes han estat objecte, històricament, de persecucions, caceres, llegendes, històries i, si més no, han estat presents en la consciència popular al llarg del temps.

La imatge de la bruixa infon respecte, de vegades, por, per la fama que la precedeix. Vestida de negre, amb un rostre no gaire afavoridor, amb defectes o imperfeccions físiques (gepa, berrugues són força habituals en l’estereotip que se’ns ha transmès), barret puntegut, i com no, una escombra per iniciar el vol.

Qui són? Qui ha estat aquest personatge tan proper en el nostre territori?

Bàsicament, les bruixes són dones medicina, coneixedores en profunditat dels poders terapèutics de les plantes, dels cicles de la natura, dels secrets de les estacions. A partir d’aquests sabers han transmès -la majoria de vegades oralment, sense un recull escrit dels seus preparats- a les generacions venidores una saviesa intuïtiva, arrelada en el coneixement de la natura que ha servit, al llarg de generacions i generacions, per guarir malestars i molèsties que patien les persones i, fins i tot, els animals de l’entorn domèstic.

Curiosament, la memòria popular, potser induïda per les llegendes, tendeix a recordar els poders màgics i omet, massa sovint, la capacitat sanadora de les bruixes i el rol de metgesses que han desenvolupat al llarg de la història.

El descrèdit dels seus coneixements ha vingut motivat perquè tot saber que procedeix d’una connexió directa amb la natura, basada en l’observació dels efectes que l’ús de les plantes produeix en els éssers vius i que comporta un despertar d’un coneixement intuïtiu, no està dotat de credibilitat. A més a més, des de temps remots fins a la data actual, tot comportament, idea o saber que qüestioni el poder establert no gaudeix ni de reconeixement ni de respecte.

Aquest funcionament social és el que ha fet que es banalitzés la seva saviesa a partir d’històries populars que les han vinculat a pactes secrets amb el diable en aquelarres, aplecs o trobades de bruixes en els que es practicaven presumptes rituals cruents, orgies i comportaments socialment inacceptables.

D’altres vegades, s’ha fet servir la seva imatge per difondre temor entre la població, en ares a amagar interessos polítics i socials tèrbols. Un cas remarcable ha estat l’ocultació del contraban, Altafulla, terra de bruixes, és un clar exemple d’aquesta pràctica.

En altres moments històrics han estat objecte de persecucions o caceres. Sense disposar de judicis on es respectessin els seus drets i se’ls hi donés veu, han estat perseguides, torturades, sentenciades i condemnades a ser repudiades i, en el pitjor dels casos, a ser sacrificades, per fer de curanderes, practicar endivinacions, invocacions dels morts o esperits i fer màgia amatòria.

De fet, al llarg de la història les bruixes se les ha anomenat de diferents maneres: Fetilleres, per dur a terme una màgia inferior o fetilleria que comportava el pacte amb el diable i la seva submissió; curanderes, dones al marge de la medicina reconeguda a l’època; trementinaires, dones originàries de zones de muntanya que es dedicaven a la recol·lecció d’herbes remeieres i olis essencials, la pràctica d’arts medicinals, l’elaboració de remeis amb plantes i trementines i la comercialització d’aquests productes en masies i pobles de Catalunya al llarg d’unes rutes que eren recorregudes a peu; remeieres, dones coneixedores de les propietats, els usos i els costums antics de les herbes tant a nivell medicinal, com cosmètic i alimentari, amb les que elaboraven remeis; metzineres per elaborar preparats considerats verins, que podien tenir conseqüències fatals, fins i tot provocar la mort, entre d’altres nomenclatures. Tot, menys dones sàvies.

Actualment les bruixes modernes vindrien a estar encarnades en aquelles dones que veneren la natura, la connexió amb els seus cicles, amb la Lluna i els elements, el respecte per la Mare Terra. Fomenten el coneixement intuïtiu, defensen valors com la solidaritat, la diversitat, la llibertat d’expressió, la creativitat, el compartir, la resolució de conflictes pacífica, consensuada, donant impuls a la mediació i a estructures de funcionament igualitàries. Sostenen una manera de cuidar-se alternativa, holística, saludable, en sintonia amb els ritmes de la natura. Celebren festes i rituals seguint les estacions de l’any, les fases de la lluna i els ritmes naturals del cosmos. Honren la memòria de les bruixes, de les dones sàvies, de les dones medicina, que les han precedit.

Si sents curiositat per saber més sobre aquesta saviesa ancestral, vine a conèixer d’a prop el poder que guarden les plantes aromàtiques i medicinals i l’ús que pots donar-lis per afavorir la salut i el benestar del teu organisme. Participa en els tallers d’alquímia vegetal que organitzem.

2 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *