Núria Cosialls      655 38 85 78      nuria@essenciaespaidebenestar.com
Essencia Espai de Benestar - Massatges terapèutics i tractaments facials o corporals amb cosmètica natural vegetal.
  • Facebook
  • Mail
  • Inici
  • Espai de benestar
    • Presentació
    • Qui som, què fem
    • Horaris i tarifes
    • Iurta: Massatges i tractaments
    • Circuits de benestar
    • Bioconstrucció
  • Essència femenina
  • Tocador d’Afrodita
  • Alquimia pel benestar
    • Presentació
    • Consultoria
    • Tallers
      • Plantes aromàtiques i medicinals
      • Farmaciola natural adults
      • Farmaciola natural infantil
      • Alimentació pel benestar
      • La cuina de les estacions
      • Aromateràpia
  • Contacte
  • Menu Menu

Bioconstrucció

La bioconstrucció és una forma artesanal de construir, totalment respectuosa amb l’entorn, que busca precisament l’equilibri entre la natura i el procés constructiu, de tal forma que esdevé una tècnica que ajuda a tenir cura del medi ambient.

Nosaltres hem optat per aquestes maneres tradicionals de construir, i per fer ús d’elements constructius naturals, en un intent de recuperar la saviesa popular, d’una banda, i de l’altra, de que l’espai resultés harmònic i saludable per tothom que hi tingui un contacte i opti per gaudir d’una experiència de benestar.

En la construcció dels diferents elements arquitectònics de “L’Espai de Benestar” de “l’Hort de la Sínia” s’han dut a terme diferents tallers de bioconstrucció per donar a conèixer formes alternatives als models actuals. Això permet que els participants es formin aprenent a construir, tenint cura de la natura.

DISSENY ARQUITECTÒNIC DE “L’ESPAI DE BENESTAR”

La intenció és fer un oasis de pau i benestar per poder gaudir, amb tots els sentits, dels serveis que s’ofereixen. Tot respectant la natura integrem uns espais enjardinats de serveis per dur a terme el centre de benestar.

Aquests s’organitzen a l’espai geomètricament respectant els límits d’un pentàgon. Cada vèrtex del pentàgon correspon al centre d’un servei i el centre del pentàgon es situa l’estanc d’aigua que organitza tot el centre. Al voltant d’aquest element s’organitzen els diferents serveis.

Per delimitar els espais es va realitzar un estudi de geobiologia. El sentir del lloc és el factor principal de tot projecte d’assentament humà. Reconèixer les energies cosmotelúriques del lloc és una dada fonamental a tenir present a l’hora de determinar quines zones son les mes favorables per ubicar les zones de descans o les de llarga permanència com són un llit o la taula de treball. Un estudi geobiològic, en funció de la mirada o de l’escolta del professional que el realitzi, pot oferir-nos també dades que potenciïn el disseny. Un bon disseny propicia l’harmonia entre tots els aspectes que integren el projecte: Les necessitats, les persones implicades i l’entorn. Mitjançant l’estudi geobiològic es va determinar la posició de la iurta pels massatges i de la sauna. Aquests dos espais ocupen un lloc especial dins l’entorn, la seva posició no és casual.

Els espais de serveis són buits dins la vegetació. D’aquesta manera també es limiten les zones per fer-les més acollidores i es dibuixen els camins sinuosos per passejar.

Els espais estan pensats per a que puguin gaudir persones amb mobilitat reduïda, per això els elements s’organitzen per olors, colors i textures contribuint aquesta diversitat en la riquesa i afavorint la biodiversitat de l’entorn. Cada espai es limita per les seva olor, color, forma.

La construcció d’elements annexes s’ha resolt amb paràmetres de bioconstrucció la sauna amb construcció en superadobe i els vestidors amb cordwood.

La gestió de l’aigua és molt important en un espai natural protegit per això s’ha instal·lat un dipòsit de recollida d’aigua pluvials. La producció d’aigua calenta sanitària necessària per les dutxes i banys aromàtics està produïda per plaques solars. Les aigües grises s’aboquen al propi entorn per contribuir en el reg dels espais.

L’objectiu és respectar l’entorn i que la intervenció humana gairebé passi desapercebuda.

Un jardí de benestar que permeti la reconnexió amb la nostra essència…

Dades de contacte:

SÍLVIA FERRER DALMAU. Arquitecta. Disseny arquitectònic de l’Espai de Benestar.

www.nitid.es.

A/e: silvia@nitid.es

Telèfon: 636885346/931868698

ESTUDI GEOBIOLÒGIC

Per què s’ha realitzat un estudi geobiològic del lloc?

Perquè aquest projecte d’assentament té com a objectiu aconseguir el Benestar.

Cada espai o cada lloc tenen el seu geni o esperit propi del lloc, la connexió amb aquestes energies de l’entorn natural és fonamental per aconseguir Harmonia, aquest assoliment d’estat de serenitat natural, a través del qual, podem enfrontar una recuperació o afavorir l’afrontar amb equanimitat qualsevol situació. Aquesta convicció ha contribuït amb el natural d’Espai del Benestar.

Dades de contacte:

ALICIA TORNOS MARTÍNEZ

Salud y Hábitat. Geobiología

934766508 – 659492881

alicia.tornos@gmail.com

http.//aliciatornosgeobio.blogspot.com

www.geobiologia.org www.saludgeoambiental.org

ESTANY

L’estany con-cèntric, és un element d’aigua viva i natural al bell mig de l’Espai de Benestar. Es tracta d’un indret on gaudir amb tots els sentits, i que contribueix afegint paisatge, música i harmonia. L’estany regala a qui l’observa moments efímers de descoberta natural amb petits éssers vius que conviuen en dinàmic equilibri i ofereix al visitant una aigua clara, viva i natural.

Aquest equililbri natural està basat en una complexa xarxa tròfica que té la seva base en els bacteris que viuen dins l’aigua i els fixats a les graves i superfícies per on circula. Els productors primaris, organismes fotosintètics, es nodreixen de la matèria inorgànica transformada pels bacteris i estan formats bàsicament per algues unicel·lulars i per macròfits aquàtics. Dins aquests macròfits, n’hi ha que creixen totalment dins l’aigua (nenúfars, Potamogèton, Myriophillum, Ceratophillum…) i d’altres que només hi tenen les arrels i les tiges (joncs, lliris, mentes…). A la lupa és possible observar petits organismes filtradors; copèpodes (Cyclops sp.), rotífers, cladòcers (Daphnia sp.), que s’alimenten d’algues unicel·lulars i de bacteris, mantenint així l’aigua neta i transparent. D’altres invertebrats com els escarbats d’aigua (Dytiscus, Acilius, Hydrous…), els nedadors d’esquena (Notonecta sp.) sabaters (Gerris sp), i les larves de libèl·lules, espiadimonis i donzelles, eviten el creixement de mosquits i omplen de colors i alegria tot l’espai aquàtic.

És probable que a aquestes alçades, ja s’hagi apropat alguna granota o gripau a pondre ous, si bé només la primera voldrà quedar-se prop de l’aigua quan sigui gran. Les aus i algun rèptil fugisser tancaran aquest espectacle de la vida tot atrets pel magnetisme de l’aigua i la promesa d’uns amfibis.

Dades de contacte:

CARLES PÉREZ. Disseny i construcció de l’estany.

Projectes d’aigua.www.projectesaigua.com

A/e: info@projectesdaigua.com

Mòbil: 609 53 35 83

SAUNA: DISSENY DE LA SAUNA

La terra com element original, la terra com origen de la vida.

La calor com activadora de les nostres cèl·lules.

La terra calenta com un espai de sanació per tornar a començar.

Aquests conceptes foren entesos en diferents cultures arreu del món per crear espais on el foc fos el catalitzador d’activacions corporals noves dins d’allò quotidià.

Nosaltres li hem afegit les formes i els materials que fan d’aquesta sauna un espai amb unes qualitats úniques.

Des de la idea de tornar al nostre primer espai vital, l’úter, vàrem concebre una cúpula que s’enfonsa dins la terra i que la terra la cobreix, que dóna la sensació de foscor però que un cop dins s’obre en un espai diàfan de formes orgàniques, ple de llum. Un lloc per sentir-se bé.

Les tècniques utilitzades surten de la simbiosis entre el projecte integral de “L’espai de salut” de L’hort de la Sínia, l’entorn natural i les necessitats estructurals.

La cúpula és una gran cova de terra, estabilitzada amb un mínim percentatge de calç i col·locada dins de sacs que neix un metre sota la superfície. Aquesta tècnica se la coneix pel nom de “Superadobe”. Tot el seu interior està recobert per diverses capes de palla, sorra i argila en diferents proporcions i acabada amb una capa final, acariciada centímetre a centímetre per aconseguir una textura harmònica que convida el silenci.

Per escalfar la sauna hem escollit una estufa de gran eficiència tipus “Rocket” de càrrega externa, que passeja el foc per les entranyes del banc de terra crua on romandrem estirades o assegudes.

La humitat de l’espai és una barreja de les aportacions del Gaià i del Mediterrani ja que no hi ha una impermeabilització al terra, permetent que aquesta fusió d’aigües ens travessi durant la nostre estada.

Després de col·locar l’impermeabilitzant es va fer la integració en l’entorn cobrint-ho tot amb una bona capa de terra i llavors, per així completar la simbiosis amb allò que l’envolta.

En definitiva, una obra única per viure moments únics.

Dades de contacte:

JUAN PEDRO FRANCO MARIN. Disseny i coordinació de la construcció de la sauna.

Mas Franch. La Garrotxa. Permacultura&Bioconstrucció.www.masfranch.org.

juan_masfranch@pangea.org.

Mòbil: 626 83 17 14.

SAUNA: CONSTRUCCIÓ DE LA SAUNA

Aquesta sauna en forma de cúpula està basada en els “ecodomes” de superadobe, que funcionen de manera similar a les barraques de pedra seca. Els ecodomes són falses cúpules, en les quals cada filada vola una determinada distància respecte a l’anterior, seguint, en secció, la directriu d’un arc. Com a la planta cada filada descriu una circumferència, acabem composant una superfície de doble curvatura, com la closca d’un ou. Amb aquest tipus de superfície aconseguim una estructura molt resistent.

El superadobe és una tècnica basada en la tàpia, un dels sistemes constructius més habituals en la tradició constructiva catalana. Consisteix en omplir sacs de ràfia amb terra, i després compactar-la molt fins que quedi dura.

Els arrebossats estan fets amb diferents barreges de sorra, argila, fems de cavall, palla i farina i als exteriors una mica de calç. Aquests materials regulen la humitat ambiental, absorbeixen els tòxics i proporcionen unes textures i colors agradables.

El sostre viu, amb el gruix de terra i la vegetació contribueix a regular la temperatura interior.

Tots aquests mètodes de construcció són molt sostenibles, ja que la major part dels materials que s’utilitzen tenen molt poca o cap transformació industrial i el consum d’energia continguda en tot el seu procés és especialment baix. Pel mateix motiu pràcticament no es generen residus, ni en la construcció ni en l’enderroc. La utilització de terra com a material principal ofereix unes molt bones propietats higrotèrmiques, i juntament amb l’absència de materials tòxics aporta una gran qualitat ambiental interior.

Dades de contacte:

ÁLVARO PÉREZ OTIN. Arquitecte, arquitecte tècnic. Direcció i Construcció de la sauna.

A/e: aperezotin@hotmail.com.

Mòbil: 660 31 14 47

www.cancargoli.es

SAUNA: CONSTRUCCIÓ DEL MARGE DE PEDRA SECA

Els pagesos al llarg dels temps han aprofitat les pedres dels camps – molt abundants i sense cost econòmic- per construir únicament amb les mans construccions de pedra per ordenar el territori, aixoplugar-se, aprofitar millor les terres, etc.

En aquestes, no s’utilitza cap més material que pedres sense cap mena d’element que les uneixi, formant construccions d’arquitectura anònima, aparentment simples però amb la tècnica, podem dir art, suficients per construir-ne estructures de tota mena.

Amb pedra seca s’han fet : Marges, parets, barraques, escales, cossiols, pous, rases, escales, dipòsits de pedra, etc, influint significativament en el paisatge.

Aquestes construccions constitueixen una part important del nostre patrimoni cultural, cal coneix-se’l, preservar-lo i divulgar-ne la seva existència, sumant un element més a la conca del GAIÀ.

A l’Espai de Benestar de “l’Hort de la Sínia” han volgut tenir present aquest tipus de construcció per difondre aquest patrimoni que forma part de la nostra cultura i del nostre paisatge.

Dades de contacte:

JORDI PAGÉS. Coordinació en la construcció del marge de pedra seca de la sauna.

VESTIDORS

Els vestidors han estat construïts segons el sistema “timberframing” (fusteria d’armar amb encaixos). Aquesta tècnica permet fer l’estructura de les edificacions amb fusta i en les unions s’utilitzen estaques de fusta.

Les parets són de “corwood” (troncs de fusta de roure i acàcia, lligada amb cob – formada d’argila, arena, palla i aigua-). El terra és d’argila i el sostre de teula alacantina.

Les avantatges d’utilitzar aquests sistemes de construcció és que són sostenibles, no contaminen. Els materials emprats són naturals, el que fa que la casa sigui sana. Es tracta d’un producte de proximitat, doncs els materials són locals, procedents de l’aclarida d’un terreny forestal, per tant, són de reciclatge. Aquesta circumstància determina que pugui ajustar-se el pressupost al no haver-hi intermediaris ni un procés d’industrialització que ho encariria. D’altra banda, exigeix de l’habilitat constructiva del professional que intervé, el que a la seva vegada suposa la recuperació d’un ofici manual. El producte final és singular, únic, que fa que el professional desenvolupi plenament la seva creativitat per deixar-hi la seva pròpia empremta i tenyir-lo de la seva personalitat. El fet que s’hagi treballat amb materials naturals ha donat peu a la participació de voluntaris que ha col•laborat sota la supervisió de la direcció tècnica, el que el converteix en un projecte participatiu.

Agraïm el disseny i la construcció a Pèpe i Gussi que han dut a terme aquests vestidors tant singulars.

Dades de contacte:

“33 COOP” ECOSISTEMES HUMANS SOSTENIBLES

Cooperativa de bioconstrucció, permacultura.

www.33 coop.org.

JOSEP VALLS SELVA (Pèpe)

Treballador de la fusta.

Mòbil: 654 78 28 39

trentatres33@hotmail.com

OSCAR GUSSINYER GALCERAN (Gussi)

Ambientòleg, sostenibilitat, permacultura, bioconstrucció.

Mòbil 655 10 44 20

gussi@moviments.net

ELEMENTS CONSTRUCTIUS I PAVIMENTACIÓ:

Sensacions

Emocions

Conjunt

L’Hort de la Sínia.

Entramat de canyes

solera de terra i calç.

Aventura,

elements a l’alça.

Conjunt en moviment

rialles humanes omplint l’espai.

La terra, l’aigua, la calç i les mans.

mans que són els ulls de la Núria i el Joan

tots a una.

Treball, persones humanes

nexe per al despertar de les emocions

Camí de cigronet, terra, aigua i calç

serpentejant com els primers passos del Gaià.

Ja somriuen

la sauna, les banyeres, la iurta, el llac, els vestidors,

les piletes, els banys de fang i el camí sensorial.

Elements abraçats per una lleugera marinada.

Unitat del conjunt

gran sensació

sargantanes i granotes

espectadors privilegiats.

Música d’aigua

rialles a l’alça

espai de benestar.

La terra respira.

Dades de contacte:

FRANCESC IBAÑEZ. Querbioconstrucció.

www.querbioconstrucció.com.

info@querbioconstrucció.com

Mòbil: 639 37 24 38

Informació i reserves

Núria Cosialls
Tel. 655 38 85 78
E-mail: nuria@essenciaespaidebenestar.com

Massatges:
Dimarts i dimecres consulta a Barcelona

Finca “Hort de la Sínia”
Hortes de Tamarit, s/n
43008 – Tarragona

N-41º 08.125'
E-1º 21.790'

Popular
  • Un Nadal amb Essència20 de desembre de 2020 - 11.54
  • Bruixes, dones medicina, d’avui i de sempre10 de maig de 2018 - 11.46
  • Emocions a flor de pell21 de febrer de 2019 - 19.35
  • Aromateràpia i gestió de les emocions15 de febrer de 2019 - 16.27
Recent
  • Un Nadal amb Essència20 de desembre de 2020 - 11.54
  • Darrera la mascareta12 de desembre de 2020 - 11.51
  • L’empremta del pare25 de setembre de 2020 - 13.36
  • Fer de mare29 d'agost de 2020 - 8.24
Comments
  • Núria Cosialls FerrerGràcies, Isabel, per formar part i nodrir aquest projecte...21 de desembre de 2020 - 20.37 by Núria Cosialls Ferrer
  • Núria Cosialls FerrerGràcies, a tu, Josefina, per compartir la teva Essència...21 de desembre de 2020 - 20.36 by Núria Cosialls Ferrer
  • IsabelSàvies i sentides paraules. Gràcies Núria!21 de desembre de 2020 - 19.56 by Isabel
  • Josefina RamonGracies Nuria, per aquest escrit, que et surt del cor, gracies...21 de desembre de 2020 - 19.13 by Josefina Ramon
Tags

Fases lunars


Lluna nova
Lluna nova
Joe's

Presentació

“Essència” és un espai per gaudir amb els sentits, una aula viva i dinàmica, a l'aire lliure, per contactar amb la natura.

Estem a la teva disposició per facilitar-te una experiència de benestar.

Contacteu

Núria Cosialls
Tel. 655 38 85 78
E-mail: nuria@essenciaespaidebenestar.com

Finca “Hort de la Sínia”
Hortes de Tamarit, s/n
43008 – Tarragona

N-41º 08.125'
E-1º 21.790'

© Copyright Essència Espai de Benestar | Tots els drets reservats | Mandigit Disseny
  • Facebook
  • Mail
  • Avís Legal
Scroll to top

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes.

ACCEPTOMés informació

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refuseing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Avís Legal
Accept settingsHide notification only